Nyugaton előírt szakszerű ablak beépítés = RAL beépítés


Figyelem: MINŐSÉG!!!

Kevesen tudják, hogy a ’kizárólag PUR habos’, párazáró fólia használata nélküli, azaz SZAKSZERŰTLEN ablak beépítéssel teljesen tönkretehető a műanyag és a fa ablak hőátadási tényezője. Mégis így építik be Magyarországon az ablakok 98%-át. Miért?
Mert olcsó és gyors. Persze az is közrejátszik, hogy kis hazánkban nincs semmilyen előírás ablak beépítéssel kapcsolatban. Nyugaton a németeknél vagy osztrákoknál kizárólag RAL beépítéssel lehet ablakot beépíteni, hiszen így van értelme... (Lentebb olvasható bővebben) A szabályozási hiba végett a legtöbb cégnél nem szakemberek építenek be ablakot. Legalább annyit érdemes megtenni, hogy szerződéskötés előtt fixáljuk a beépítő dolgozók nevét, és kérjük, hogy a garancialevél mellé csatolják az illetők ablakbeépítő szakvizsgáját (’diploma’).

Mi a baj a PUR habbal? A PUR hab tökéletes anyag. A PUR hab egyetlen betegsége, hogy úgy szívja magába a vizet, akár egy szivacs (és amit párazárás nélkül könnyen megtehet a falból bentről és kintről egyaránt, miközben nedvesség hatására olyan hővezetővé válik, akár egy radiátor vagy egy szivacs.

Nem véletlen, hogy amelyik országban létezik előírás a műanyag és a fa ablak beépítésre, ott elő is írják a párazáró fólia KÖTELEZŐ alkalmazását. Ezt hívják RAL beépítésnek (pontosabban DIN 4108/8 és ÖNORM B5320 sz. előírás).

Figyelem: VESZÉLY!!!

A mérések szerint a nedvességnek kitett olcsó és gyenge minőségű PUR hab élettartama 1-1,5 év, míg a jobb minőségűekét 2-3 év, ellenben a párazáró fóliával védett jó minőségű PUR hab élettartama 30 év!

A szakszerű beépítésre nem csak az igaz, hogy már egyetlen év alatt megtérül, hanem párazáró fólia nélkül fölösleges ablak cserét végrehajtanunk, hiszen így egy csapásra tönkretesszük a drága nyílászáró pompás szigetelési értékeit.

A PUR hab nem csak UV hatására porlad el igen hamar, hanem a nedvesség is tönkreteszi, ráadásul a gyengébb minőségűeket igen hamar.

A RAL beépítésnek semmi köze a passzív házakhoz, mert ez egész egyszerűen ablak beépítési alapkövetelmény a párazárás. Külső és belső hőmérsékletkülönbségtől függően a harmatpont elérésekor elképesztő különbségek adódhatnak a párazáró fóliás és a ’csak PUR habos, párazárás nélküli’ beépítés között. Csak PUR habos beépítéssel az 1.0-ás hőátadási értékünk 5.6 értékre is felszökhet, mihelyt átnedvesedik a PUR hab, amely adat már egy 100 éves, gerébtokos szerkezet szintje.

Minőségi, RAL ablak beépítés videó:
http://www.youtube.com/watch?v=Fk0A_ok_OY4

A RAL intézetről bővebben:
http://www.ral-guetezeichen.de/fileadmin/lib/pdf/RAL_History.pdf


Helyes ablak beépítés párazáró fóliávalSzakszerűtlen ablak beépítés – csak PUR habbal, párazáró fólia nélkül
Impresszum | Adatvédelem